Babykleding kopen: wat heb je nu precies nodig?

Je bent al een paar maanden zwanger en kunt niet wachten om die eerste leuke setjes kleding voor je baby aan te gaan schaffen. Het is natuurlijk wel belangrijk dat je kindje voldoende comfortabele, warme en niet te vergeten leuk uitziende kleding heeft voor die eerste weken of zelfs maanden. Maar wat heb je nu precies nodig? Hoeveel kledingsetjes gebruik je voor een pasgeborene en hoe houd je deze setjes zo lang mogelijk mooi?

Babykleding aan WaslijnKleding kopen voor baby’s: handige tips

Op internet en in allerlei boeken en bladen vind je vaak een heleboel tips over de aanschaf van je uitzet, maar menig ouder zal kunnen beamen dat je in de praktijk er al snel achter komt dat niet elk kledingstuk even handig is, hoe leuk het er ook uit ziet. Denk bij het kopen van babykleding eens aan het volgende:

  • Complete setjes zijn niet zo handig bij kinderen met een lange romp of juist lange benen. Als je losse items koopt, kun je de maten van broekjes en truitjes precies afstemmen op de lichaamsbouw van je kind. Zelf heb je tenslotte ook niet exact dezelfde maat voor al je kledingstukken.
  • Heb je een smal gebouwd kindje? Zorg er dan bij het kopen van broeken voor dat er aan de zijkanten een elastiek zit om de omvang te kunnen verkleinen of kies broekjes met een elastieken band.
  • Kleding met een capuchon is voor kleine baby’s niet handig. Ze liggen nog een groot deel van de dag op hun rug, waarbij de capuchon alleen maar in de weg zit.
  • Baby’s die nog veel op hun rug liggen, vinden het vast niet zo comfortabel om kleding te dragen met allerlei knoopjes en drukkers op de rug. Koop liever kleren met de sluiting aan de voorzijde of op de schouder. Ook bij het verschonen is dit voor jezelf een stuk handiger.

Welke rompertjes kies je?

Zelfs in rompertjes is enorm veel keus en zeker wanneer je voor de eerste keer vader of moeder wordt, kan het lastig zijn om te bepalen welke rompertjes nu het handigst zijn. Je kunt letten op het volgende:

  • In welke seizoen wordt je kind geboren? Hartje zomer zul je minder gebruik maken van rompers met lange mouwen, maar in de winter zijn die geen overbodige luxe als lekkere warme onderlaag onder de kleding. Rompers met korte mouw zijn een mooie tussenoplossing, die ik persoonlijk het vaakst gebruik.
  • Envelophals, drukkers of overslag? Bij pasgeboren kindjes kan een overslagromper prettig zijn bij het verschonen. Jonge baby’s vinden het over het algemeen niet fijn om een romper over hun hoofd te moeten aan- en uittrekken en als je zelf nog wat onwennig bent met het omkleden van zo’n klein, teer kindje, dan zijn overslagrompers de oplossing. Rompers met envelophals zijn vaak handig om uit te trekken bij doorlekkers (zie hieronder), maar dit lukt ook wel met een romper met knoopjes of drukkers.
  • Kijk bij het kopen van rompers goed naar de pasvorm. Mijn ervaring is dat veel rompers erg breed en kort zijn, waardoor ze niet geschikt zijn voor lange, dunne kinderen. Heeft je kind geen doorsnee postuur, pas dan op met het aanschaffen van setjes met meerdere rompers in de verpakking, die je niet goed in de winkel kunt bekijken.

Eerste hulp bij vlekken

  • Heeft je baby een flinke poepluier en zit het rompertje helemaal onder? Trek de romper via de beentjes uit en niet over het hoofd om te voorkomen dat je allerlei viezigheid in de haren smeert.
  • Vlekken die er lastig uitgaan, verdwijnen als sneeuw voor de zon in de… jawel, ZON! Hang je kleding buiten te drogen of, als het wat wisselvallig weer is aan een hanger voor het raam zodat de zon er toch op kan schijnen en zie hoe de vlekken volledig verdwijnen.

Hoeveel kleding moet je baby aan?

Veel ouders vragen zich af hoe warm ze hun kind nu eigenlijk zouden moeten kleden. De waarheid is, dat daar eigenlijk geen passend antwoord op te geven valt. Het hangt namelijk heel erg af van of je kind het snel warm of koud heeft, maar bijvoorbeeld ook van of je binnen blijft of naar buiten gaat en wat de temperatuur in je huis dan is. Voor jonge baby’s wordt over het algemeen geadviseerd één laag meer aan te geven dan je zelf draagt. Houd er dan wel rekening mee dat een romper natuurlijk ook al een laag is. Belangrijk is om regelmatig te controleren of je kind het niet te warm of koud heeft, door even in het nekje te voelen.

MeisjeskledingHoeveel setjes van elke maat moet je aanschaffen?

Hiervoor geldt dat daar eigenlijk geen norm voor is. Kijk maar eens in de vele uitzetlijstjes die je op internet vindt. Overal staan verschillende aantallen aangegeven. Houd er rekening mee dat je, zeker in het begin, je kind soms wel drie keer per dag moet omkleden vanwege doorgelekte luiers. Bij oudere kinderen wordt dit, zeker wanneer ze aan vast voedsel beginnen, doorgaans wat minder. In die periode gaan ze echter wel tijgeren en kruipen. Doordat ze knoeien bij het eten en doordat ze met de kleding over de grond gaan, is een keertje extra omkleden soms ook geen overbodige luxe.

Ben je iemand die dagelijks wast, dan heb je natuurlijk niet zoveel setjes nodig (maar dan wil je er misschien toch wat extra om af te kunnen wisselen). Was je één keer per week, dan is het fijn om goed voorbereid te zijn.

Tip: koop een stuk of vijf setjes die je echt mooi vindt en schaf eventueel nog wat extra goedkope of tweedehands kleding aan om te kunnen variëren en altijd iets reserve te hebben. Het is dan niet zo’n ramp als je kind snel groeit en de minder leuke setjes niet of nauwelijks zijn gedragen, maar je grijpt toch nooit mis!

Heb jij nog handige tips voor toekomstige ouders die op het punt staan babykleding aan te gaan schaffen? Of heb jij het ultieme vlekkenmiddel gevonden? We zijn benieuwd naar je tips!

Foto’s: Freepik
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *